"Loading..."

Онлайн-фотовиставка "Вечорниці на Андрія"

13 грудня, в день, що православна церква присвятила Андрію Первозваному, наші пращури до прийняття християнства, традиційно відзначали свято Калити. Серед його обрядодій: молодіжні вечорниці, ворожіння на долю, ритуальне кусання калити. Саме це свято найбільше вшановувалося молоддю серед осінньо-зимових празників. Вже багато років в Національному музеї народної архітектури та побуту України напередодні свята проводяться вечорниці на Андрія.

В цей день зранку, за традицією, дівчата прикрашали хату, потім готували вечерю та випікали особливий корж – калиту. Ввечері святковий корж ховали і пропонували хлопцям його викупити. Якщо відкупні подарунки не подобалися дівчатам, то хлопці змушені були віддати їм свого побратима. Якщо і це дівчат не влаштовувало, тоді вони задавали хлопцям завдання.

Після викупу калиту підвішували до сволока та вибирали хлопців на ролі «пана Калитинського», писаря та «пана Коцюбинського». Якщо «пан Коцюбинський» втримається і не засміється на жарти «пана Калитинського», то вкусить калиту, якщо ж засміється, то буде замащений сажею. По закінченні забави калиту ділили на всіх та сідали за спільну вечерю. Після вечері дівчата ворожили, а хлопці йшли бешкетувати.

За давніми повір’ями, перед ворожінням не можна споживати нічого м’ясного, а тільки хліб і воду. На Андрія ворожили за допомогою черевика, балабушок (пампушок), півня та курки, сіяння конопель (льону або маку), виливання воску, мисок тощо.

Під кінець вечорниць дівчата ходили попід вікнами сусідів або родичів, калатали ложками і запитували: «Чи ви є всі?» Хорошим знаком вважалася відповідь: «Щоб повіддавалися всі!».

Пропонуємо до вашої уваги фотовиставку присвячену вечорницям на Андрія, що проходять в Національному музеї народної архітектури та побуту України!!

DSC_0001.JPG

Ікона "Апостол Андрій Первозваний". 23х27 см. Сумщина. Фондова колекція НМНАПУ.

DSC_0004.JPG

Ікона "Апостол Андрій Первозваний". 30,5х25 см. Полтавщина. Фондова колекція НМНАПУ.

DSC_0005.JPG

Іван Лисенко "Андрію, Андрію, конопельки сію...", 1988 р., 50х35 см. Черкащина. Фондова колекція НМНАПУ.

01. прикрашання хати.jpgПрикрашання хати до вечорниць.

2.1 громада.JPGАнасамбль української пісні "Золоте перевесло" історичного факультету Державного педагогічного університету ім. М. Драгоманова.

2.4.JPG

2.5.JPG

2.6.JPG

2.7.JPG

3.2 викуп калити.JPG

3.4 викуп калити.JPG

4.2 пар калитинський і писар.JPG

4.4.JPG

4.5.JPG

5.1 вечеря.JPG

5.2 вечеря.JPG

5.3 вечеря.JPG

5.4 вечеря.JPG

5.5 вечеря.JPG

5.6.JPG

6.1 ворожіння.JPG

6.2 ворожіння.JPG

6.3 ворожіння.JPG

6.4 ворожіння.JPG

6.5 ворожіння.JPG

6.6 ворожіння.JPG

6.7 ворожіння.JPG








Коментарів: 0
Залиште свій коментар