"Loading..."

Подробности-ТВ: У Пирогово відгуляли Щедрий вечір (відео)

На Київщині напередодні відгуляли Щедрий вечір, його ще називають святом Маланки. До дійства долучилися близько сотні глядачів. Чим цьогоріч запам'яталося празникування - Гліб Гаврилов розкаже.

Так під традиційні зимові співи - колядки та щедрівки - у Пирогово зустрічають Щедрий вечір. До святкування долучилися всі охочі - від зовсім малих до вже доволі поважних гостей.

"Нашому колективу 30 років, ми співаємо народні пісні, ми відроджуємо народні українські пісні та обряди", - говорить Валентина, учасниця заходу.

У заході організатори об'єднали багатьох зимових персонажів - українського фольклору. Переодягалися в Бабу Маланку, Діда Василя, козу, влаштовували вертепи.

"І в рамках святкування від Романа до Йордана вирішили зробити таку подію під назвою різдвяна феєрія для того, щоб в один день об'єднати усіх головних героїв і атрибутів наших новорічно-різдвяних святкувань і в один день, в одному місці, в один час продемонструвати людям відвідувачам їх усіх", - говорить Оксана Стебельська, керівник заходу, заслужена артистка України.

Співи і театралізовані дійства - різнопланові. Відвідувачі в захваті - кажуть: подобається все.

Традиційно -13 ввечері родина збирається на вечерю. У цей час лунають щедрівки. Дівчата ворожать на судженого, а вже зранку до хати приходять посівальники, бажаючи господарям достатку в Новому році.

"Це свято такого театрального вертепу, театрального дійства, де ходять молоді всі дівчата з колядою, з вінчуванням, приходять до господарів і Маланка дарує надію на наступний рік, дарує свято, дарує радість", - говорить Валентина, учасниця заходу.

На щедрий вечір існує повір'я, якщо святковий стіл багатий - то весь рік нестиме злагоду і добробут. А до святкової гостини, як і в новорічну ніч, слід сідати разом - всією родиною.

Детальніше:
https://podrobnosti.ua/2278320-u-pirogovo-vdguljali-schedrij-vechr-vdeo.html

Коментарів: 0
Залиште свій коментар