"Loading..."

Водохреща у Музеї просто неба

000.JPG
ікона «Хрещення», поч. ХІХ ст., дерево, олія, 29х45,5 см; походження невідоме

Водохреща, що припадає на 19 січня, завершує цикл зимових святок. А от же пропонуємо до вашої уваги онлайн-фотовиставку “Водохреща у Національному музеї народної архітектури та побуту України”.

Свято Водохреща, так само як і Різдво, має свої обряди і традиції, зокрема Йордань — ціла система вирубаних в кризі хрестів із замороженими в них плодами калини, засушеними стеблами барвінку та різноманітним зіллям.

До свята парубки та господарі готували Йордань – рубали ополонку, випилювали хрест з льоду та обливали його буряковим квасом, ставили льодяний престол та «царські врата», які оздоблювали смерековими або сосновими гілками та щедрували:

«Ой на леді, на Йордані
Святять воду три янголи.
Йордан воду розливає,
Ворон-коні напуває.»

1.1.jpg

1.2.jpg

1.3.jpg

1.4.jpg

Напередодні Водохреща (18 січня) святкують «Голодну кутю» або другий Свят Вечір. Протягом цього дня люди постують, аж поки не нап’ються свяченої води. Ввечері святять воду біля церкви в кадубі і саме цю воду вважають найбільш цілющою, нею господар кропить своє обійстя та худобу. Як і на Різдво, коли зійде перша зірка, сідають до вечері. Повечерявши діти вибігають на двір «проганяти кутю», а господарі виносять з хати дідуха і палять – «на теплий дух, щоб покинути кожух».

На ранок сходились до храму на службу, а після всією громадою прямували до Йордані, де священик здійснював недовгу відправу і занурював хрест до ополонки. В деяких регіонах України воду святили не тільки хрестом, а і вогнем за допомогою свічки-трійці. 

2.1.jpg

2.2.jpg

2.3.jpg

2.4.jpg

В Національному музеї народної архітектури та побуту України служби на Водохреща зазвичай проводилися в церкві Святого Архистратига Михаїла (експозиція “Середня Наддніпрянщина”) та в церкві Покрови Пресвятої Богородиці (експозиція “Карпати”). 

3.1.jpg

3.2.jpg

3.3.jpg

3.4.jpg

А музейну Йордань робили на озерах експозиції "Буковина" та "Українське село 60-70 рр. ХХ ст.” 

4.1.jpg

4.2.jpg

4.3.jpg

4.4.jpg

У переддень Водохреща востаннє в цьому році звучать щедрівки. Вже завтра діти почнуть вчити веснянок та гаївок… А сьогодні ще можна, ще щедруймо…

…Гей, ти, пане господарю,
Щасти, Боже, із Йорданом,
І з водицев, і з царицев,
З усім домом, з усім добром,
І з твоєю дружиною,
І з твоєю челядкою,
І з синами-соколами,
І з дочками, як чічками…
Дай, Боже!

І звучить над всім миром: «Христос хрещається!», а у відповідь - «У річці Йордані!».

4.5.jpg

4.6.jpg

4.7.jpg

4.8.jpg

4.9 (1).jpg

4.10.jpg


Коментарів: 1
  • Віктор

    Дякую , що зберігаєте народні традиції !

Залиште свій коментар