"Loading..."

Фотовиставка "Зустріч зі Святим Миколаєм"

В житті українського народу Святий Микола Чудотворець займає особливе місце. А тому кажуть: «Немає за нас заступника над Миколу» або «Попроси Миколу і він скаже Спасові». За переказами, Святий Миколай був дуже доброю і милосердною людиною, і саме тому його шанують двічі на рік: 22 травня та 19 грудня (Миколивесняного та зимнього або холодного). Він опікується усіма, хто опиняється у біді та скорботах. Чудотворець Миколай рятував потопаючих, визволяв полонених, зціляв незрячих, виправляв кульгавість, давав мову німим, швидко з'являючись там, де потрібна його допомога.
1. Ікона Святого Миколая Чудотворця. кін. 18 ст.-поч. ХІХ ст. Закарпатська обл. Воловецький р-н., с. Канора.JPG
Здавна в Україні жодному з угодників Божих не будували стільки храмів, як Святому Миколі Чудотворцю. Попри те, що найчастіше престоли освячували Богоматері, Святій Трійці, важливим релігійним подіям (Різдво Христове та Воскресіння), Апостолам, у 18 ст. кожен восьмий храм у Київській митрополії був присвячений святому Миколаю. У Національному музеї народної архітектури та побуту України таких церков є дві: на експозиціях «Поділля та Зона вітряків» і «Полісся».
Изображение 0291.jpg

В українській хаті на покуті, поряд з образами Спасителя та Божої Матері, обов’язково стояв і образ Святого Миколая Угодника: «Бо він був дуже помічний од усякого нещастя. Він і тепер рятує людей, бо йому Господь Милосердний нас поручив…»- так кажуть на Звенигородщині старші люди.
Вже стало в Україні доброю традицією повсюдно 19 грудня дарувати дітям від Святого Миколая гостинці, чим дуже втішається малеча. До цього дня випікали «миколайчики» – особливе медове печиво у вигляді різних фігурок – коней з вершниками, зірок, ангеликів, панянок тощо. А неслухняним діткам було прийнято класти в'язку різочок.
10.jpg

11.JPG

12.JPG

В Національному музеї народної архітектури та побуту України щороку проходять зустрічі із Святим Миколаєм. Кожна з них має свою особливість: творчі групи співробітників музею створюють пізнавально-розважальні спектаклі, до яких залучають і своїх маленьких гостей, проводять майстер-класи. Малечу навчають співати колядки, щедрівки, знайомлять з обрядом водіння кози – однією з найдавніших різдвяно-новорічних містерій, що відбувалася у щедрий вечір і була пов’язана з традиційними для зимових свят побажаннями врожаю та добробуту.

Пропонуємо і вам поринути у світ чарівної казки та веселих свят! Запрошуємо до перегляду фотовиставки «Зустріч зі Святим Миколаєм»у НМНАП України!

2.JPG

4.JPG

6.jpg

7.JPG

8.jpg

9.JPG

13.JPG

14.JPG

15.JPG

16.JPG

17.JPG

18.JPG

19.JPG

25.jpeg

Коментарів: 0
Залиште свій коментар