"Loading..."

Квітуче Полісся Марії Примаченко

Ольга Жураківська

                                                                                                                                                                                                                      Куратор виставки: Ольга ЖУРАКІВСЬКА

     Чи може на теренах квітучої України народитись людина без таланту?
     На мою думку, відповідь однозначна: «Ні!». Кожен народжений в Україні майстер: вправний швець, неперевершений художник, гарний вишивальник, кухар від Бога – знається на своєму ділі.
     Усе наше життя пронизане творчістю предків: вишивки на рушниках, сорочках, незвичайні вироби з глини, дерева та розписи на них. Через таке споглядання формується художній смак та відчуття прекрасного в кожного прийдешнього покоління українців, а подекуди з’являються й справжні діаманти-самоуки. Тому, кожен із нас намагається берегти свою творчу спадщину: хтось зберігає реліквії в родині, а хтось – передає найцінніший скарб своїх предків до музеїв.
      Однак у час великої визвольної боротьби українського народу проти чергової ординської навали росіян, коли ворог нищить усе, а особливо наш СПАДОК, потрібно говорити, та ні – голосно кричати про це. Так, в одному із невеличких сіл Київської області в ніч на 28 лютого 2022 року було знищено маленький музей, у якому зберігались картини Марії Примаченко. 

1.jpg
     Саме про СПАДОК цього музею йтиметься далі.
30 грудня 1908 року в с. Болотня Іванківського району Київської області народилась квітка-красуня, творець казкового світу Марія, дочка знаної вишивальниці Параски й віртуоза-тесляра Оксентія Примаченків. Не отримавши професійної освіти й закінчивши лише чотири класи загальноосвітньої школи, народна художниця отримала всесвітнє визнання у 1937 році. Її творами захоплювався Пабло Пікассо, її наслідував Марк Шагал, вона ілюструвала твори Михайла Стельмаха, створила понад 800 картин, частина з яких зберігається у фондовій колекції Національного музею народної архітектури та побуту України.


2.jpg
      Унікальні твори художниці відображають увесь світ українських казок, легенд, переказів чарівного поліського краю й власних мрій мисткині. Незвичайні образи тварини з людськими очима, які бачила Марія Оксентіївна у найпростіших явищах природи, знайшли своє місце на папері, мальовані звичайною гуашевою фарбою.,    Авторка використовує у своїх картинах традиційні для нашого народу орнаментальні елементи й водночас не зосереджується на їхньому точному відтворені.


3.JPG
«Поліська вівця» 1977 р., Папір, гуаш, малювання, 85 х 60 см


4.JPG
«Зайчик ловить метелика» 1984 р., Папір, гуаш, малювання, 61 х 84 см


5.JPG
«Звірята несуть молоти у вітряк» 1975 р., Папір, гуаш, малювання, 60 х 42 см


6.JPG
«Стародавній пірат» 1976 р., Папір, гуаш, малювання, 61х84 см

      Не володіючи професійними художніми хитрощами, мисткиня вміло змальовувала природність зображуваного образу, його рух у просторі, художню ритміку. Картини Марії Примаченко насичені яскравими кольорами, які, неначе за власною волею, вибирають форму свого існування на полотні та набувають монументальності. Марія Примаченко відобразила мотиви народного фольклору не тільки у візуальних образах, а й в неповторних, поетичних підписах-назвах своїх картин, як-от: «Після весілля хрещеного батька та матку хрещену везуть до магазину», «Куріпочки пляшуть і хліб пашуть».
     Творчість українського художнього діаманта привертає увагу глядачів вже більше ніж 80 років. За цей час зірку Марії Примаченко декілька разів забували й відкривали знову, нею надихались, її твори завжди знаходять відгук у рідних душах нащадків. Мистецтвознавець Григорій Островський зазначає: «Між нею та її глядачами, її малюнками і поетичним фольклором немає ані найменшого проміжку, і сприймаються єдиною і неподільною імпровізацією селянської казкарки і художниці».     


7.JPG
«Букет людям на щастя» 1975р., Папір, гуаш, малювання, 85 х 60 см


8.JPG
«Калиновий берег» 1975 р., Папір, темпера, малювання, 85 х 61 см


9.JPG
 «Морські соняшники» 1976 р., Папір, гуаш, малювання, 60 х 42 см


10.JPG
 «Букет у вазі», 1976 р., Папір, гуаш, малювання, 59 х 41 см


11.JPG 
 «Пташиний цирк» 1976 р., Папір, гуаш, малювання, 85 х 60 см


12.JPG
«Хатні банани» 1977 р., Папір, гуаш, малювання, 61 х 84 см

     Неповторна творча особистість Марії Примаченко, її спадщина, творчий доробок та стиль малювання стали символами відродженої України. І вже скоро, після нашої перемоги, прекрасні картини народної художниці можна буде бачити наживо…

Коментарів: 0
Залиште свій коментар