"Loading..."

Онлайн-виставка ''Вишиваний оберіг''

Оксана Гордієць


Куратор виставки: Оксана ГОРДІЄЦЬ

В Україну прийшла страшна біда, прийшла війна… Російський агресор вбиває наших дітей, мирних людей, нищить наші оселі, церкви, цілі міста. Війна докорінно змінила свідомість людей, всю систему цінностей. Кращі з нас пішли захищати свою Землю зі зброєю в руках. По всій країні набрав розмаху потужний волонтерський рух, всі працюють на Перемогу, на підтримку Збройних сил. В цих умовах риторичне запитання, чи промовляють музи, коли гримлять гармати? – перестало бути образним висловом, а сповнилося реального змісту.

В мирному житті, говорячи про День вишиванки, ми звично вживали слова «святкуємо», або «відзначаємо». В реаліях сьогодення нам вкрай важливо не забути про цей день. В третій четвер травня треба просто вдягти вишиванку. І раптом всі зможуть побачити, що нас багато, що ми єдині… Всі, хто не в військовій формі, вдягнімо свій національний одяг! Нехай він працює як щит, оберігаючи всіх людей в Україні, і нехай буде він як меч, високо занесений твердою рукою над нашим ворогом.

Вся Земля наша, вбрана Богом у весняні шати, має розквітнути нашими вишиванками. А тій частині згорьованої України, де зараз найгарячіше, де точаться запеклі бої з ордою загарбників, де поки лишаються в окупації наші люди, низько вклоняємося за незламність і мужність і присвячуємо нашу виставку. Так, в віртуальний спосіб, ми одягаємо Схід і Південь України в наш традиційний ВИШИВАНИЙ ОБЕРІГ.

На виставці ми представляємо кращі жіночі і чоловічі сорочки Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської, Миколаївської і Одеської областей із фондової збірки Національного музею народної архітектури та побуту України.

Наша національна ідентичність, яку так хочуть знищити російські окупанти, передусім проявляється через культуру: мову, звичай, пісню, одяг. На прикладі народних сорочок можна простежити збереження давніх традицій виготовлення і декорування одягу, побачити багато спільного, але також відмінність і унікальність сорочок із південного та східного регіонів України, що додають  своїх барв до мозаїчного поняття української вишиванки.

Вишиванка в Україні є символом, в якому втілений унікальний код українського етносу з зашифрованими оберегами і знаками, що працюють на генетичному рівні. Незалежно від особливостей крою сорочка несе в комплексі  одягу основне за змістом навантаження і має найбільш розвинене оздоблення. Його домінантою є для жіночої сорочки вишивка на рукавах, а для чоловічої – вишивка на пазусі. Традиційна давня хліборобська символіка,  символічні образи Берегині, Дерева Життя, рослинні і квіткові мотиви, укладені в орнаментальні композиції, сприяють родючості, добробуту, творять гармонію і лад у просторі – від Родини до Космосу. Українська вишивка – це і є таємниче рунічне письмо, кожен символ якого кодував не окремі складові, а цілі образи світобудови, енергетичні поля, магічні ключі, коди сили та здоров’я.

В кризовий період в суспільстві особливо гостро відчувається потреба в позитивних емоціях, добрих думках і  особистому прикладі одних, що будуть надихати до життєвої активності інших. Попереду нас чекає дуже багато роботи, для виконання якої потрібна серйозна мотивація. Заглиблення в історію України, власної Родини, формування Дерева Роду вкрай важлива складова повернення історичної пам’яті всього Народу.

Людина – Родина – Рід – Народ. Співставлення цих понять і усвідомлення нерозривної єдності між ними надзвичайно важливі. Це шлях до заповнення красою і духовністю, пам’яттю предків і повагою до традиції того вакууму в інформаційному просторі, що утворився від штучного протиставлення одне одному цілих поколінь нашого народу, шлях до усвідомлення Правди, що кожен Рід є частиною потужної кореневої системи, з якої виростає Україна.   


ХАРКІВЩИНА

Фото 1. Жіночі сорочки Харківської області:

Сорочка полотняна, додільна з трьох пілок. Вишивка: хрестик, заполоч. Краснокутський р-н, с. Колонтаїв. Поч. ХХ ст.

Сорочка з фабричної тканини (станок). Вишивка: хрестик, заполоч. М.Харків. Поч. ХХ ст.

Сорочка до підтички, станок з фабричної тканини, полотняні поділки. Вишивка: хрестик, вирізування. Вовчанський р-н, с. Хотімля. Поч. ХХ ст.

1.JPG

Фото 2-4. Фрагменти

2.JPG

 3.JPG 

4.JPG

Фото 5. Жіночі сорочки Харківської області:

Сорочка полотняна з трьох пілок (станок). Вишивка: вирізування, лічильна гладь, доморобна нитка. Куп’янський р-н, с. Сеньків. 1920 р.

Сорочка полотняна, додільна з трьох пілок. Вишивка: лічильна гладь, доморобна нитка. Богодухівський р-н, с. Полкова Микитівка. Кін. ХІХ ст.

5.jpg

Фото 6. Фрагмент.

6.jpg


ЛУГАНЩИНА

Фото 7. Жіночі сорочки Луганської області:

Сорочка полотняна, додільна з трьох пілок. Вишивка: хрестик, лічильна гладь, вирізування, виколювання, мережка, заполоч. Білокуракинський р-н, с. Нещеретове. Поч. ХХ ст.

Сорочка полотняна, додільна з трьох пілок. Вишивка: лічильна гладь, вирізування, біль. Білокуракинський р-н, с. Луб’янка. Поч. ХХ ст.

Сорочка полотняна, додільна з трьох пілок. Вишивка: хрестик, синя та червона заполоч. Сватівський р-н, с. Рудівка. 1914 р.

7.JPG

Фото 8-13. Фрагменти

8.JPG 

9.JPG 

10.JPG


11.JPG 

12.jpg 


13.JPG

Фото 14. Жіночі сорочки Луганської області:

Сорочка полотняна, до підтички. Вишивка: хрестик, заполоч. Білокуракинський р-н, с. Луб’янка. Поч. ХХ ст.

Сорочка з фабричної тканини (станок). Вишивка: хрестик, заполоч. Кремінський р-н, с. Червонопопівка. Поч. ХХ ст.

Сорочка  з домотканого полотна (станок). Вишивка: хрестик, заполоч. Новопсковський р-н, с. Булавинівка. Поч. ХХ ст.

14.JPG

Фото 15-16. Фрагменти

15.jpg 

16.JPG

ДОНЕЧЧИНА


Фото 17. Жіночі сорочки Донецької області:

Сорочка з фабричної тканини (станок). Вишивка: хрестик, заполоч. Волновахський р-н, с. Єгорівка. Поч. ХХ ст.

Сорочка з фабричної тканини (станок). Вишивка: хрестик, заполоч. Волновахський р-н, с. Зачатівка. Поч. ХХ ст.

Сорочка з фабричної тканини (станок). Вишивка: хрестик, заполоч. Волновахський р-н, с. Нікольське. Поч. ХХ ст.

17.jpg


Фото 18. Фрагмент

18.jpg


ЗАПОРІЖЖЯ

Фото 19. Жіночі сорочки Запорізької області:

Сорочка з домотканого полотна, до «талійки». Вишивка: хрестик, заполоч. Пологівський р-н, с. Чубарівка. Кін. ХІХ ст.

Сорочка з домотканого полотна, до кокетки . Вишивка: хрестик, заполоч. Гуляйпільський р-н, с. Малинівка. Кін. ХІХ ст.

Сорочка з домотканого полотна , до кокетки. Вишивка: хрестик, заполоч. Бердянський р-н, с. Попівка. Поч. ХХ ст.

19.JPG

Фото 20. Фрагмент

20.JPG

ХЕРСОНЩИНА


Фото 21. Жіночі сорочки Херсонської області:

Сорочка з фабричної тканини (станок), до кокетки. Вишивка: хрестик, заполоч. Горностаївський р-н, с. Каїри. Поч. ХХ ст.

Сорочка полотняна, додільна з трьох пілок. Вишивка: хрестик, заполоч. Голопристанський р-н, с. Рибальче. Кін. ХІХ – поч. ХХ ст.

Сорочка до підтички, станок з фабричного полотна, підтичка з домотканого. Вишивка: хрестик, заполоч. Великолепетихського р-ну, с. Мала Лепетиха. Поч. ХХ ст.

21.JPG

Фото 22-24. Фрагменти

22.JPG 

23.JPG 

24.jpg

Фото 25. Фрагмент жіночої сорочки. Білозерський р-н, с. Кізомис. Поч.ХХ ст.

25.JPG

Фото 26. Чоловіча сорочка з фабричної тканини. Вишивка: низинка, лиштва, штапівка, муліне. Великолепетихський р-н, с. Князе-Григорівка. Кін. ХІХ ст.

26.jpg

Фото 27-28. Фрагменти.

27.JPG  28.jpg


МИКОЛАЇВЩИНА


Фото 29. Жіночі сорочки Миколаївської області:

Сорочка  з домотканого полотна (станок). Вишивка: хрестик, заполоч. М.Веселинове. Поч. ХХ ст.

Сорочка полотняна, додільна з трьох пілок. Вишивка: хрестик, вирізування, заполоч. Первомайський р-н, ст. Підгородня. Поч. ХХ ст.

Сорочка з фабричної тканини (станок), до кокетки. Вишивка: хрестик, заполоч. Первомайський р-н, ст. Підгородня. Поч. ХХ ст.

29.JPG

Фото 30-33. Фрагменти.

30.JPG 

31.JPG 

32.JPG


33.JPG

Фото 34. Чоловіча сорочка з фабричної тканини. Вишивка: лічильна гладь, заполоч. М. Веселинове. Поч. ХХ ст.

34.JPG

Фото 35. Фрагмент

35.jpg


ОДЕЩИНА


Фото 36. Чоловіча сорочка з домотканого полотна. Вишивка: хрестик, заполоч. Кодимський р-н, с. Шершенці. Поч. ХХ ст.

36.jpg


Фото 37. Жіночі сорочки  Одеської області:

Сорочка додільна, з фабричної тканини. Вишивка: хрестик, муліне. Кодимський р-н, с. Шершенці. Поч. ХХ ст.

Сорочка додільна, з фабричної тканини. Вишивка: хрестик, муліне. Саратський р-н, с. Плахтіївка. Поч. ХХ ст.

Сорочка додільна, з фабричної тканини. Вишивка: хрестик, муліне. Саратський р-н, с. Плахтіївка. Поч. ХХ ст.

37.JPG

Фото 38. Фрагменти

38.jpg



Коментарів: 4
  • Анна

    Кольорова гама та орнаментика сорочок Одеської області зумовлена тим, що насправді це орнаментика та кольорова гама Західної Бойківщини. Була така Дрогобицька область, яка у 1951 відійшла до Польщі, а бойків депортували до Одеської області, також Херсонщини та Миколаївщини. Тому ці сорочки, щось і знайдені на території Одеської області, але етнічно належать до бойків.

  • Юлія

    Дякую за збереження краси та власної історії!!! Які цікаві кольори у Одеської області!!!

  • Світлана

    Даже дякую за можливість побачити вишиванки, особливо  Харківської області. Дуже цікаво та пізнавально, бо наразі , нажаль, неможливо особисто відвідувати культурні заходи.

  • Кравчун Олена Кравчун

    Яке багатство, яка краса! Скільки дивлюся на сорочки, стільки й захоплююся українськими жінками, які творили це диво від початку (посіяти льон та коноплі) до готового результату.  І хоч наші майстрині тепер роблять інакше, - дух українства, закладений Берегинями у ці витвори, безсмертний.
    Дякую Музею! Дякую пані Оксані Гордієць за любов до рідної культури і за те, що не припиняєте її підносити!  Слава Україні!

Залиште свій коментар